wetenschappen
home info publicaties zoeken

Trefwoord: wetenschappen


Basistekst bij het trefwoord


Status: Klaar, nog controleren     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2001-08-09   




Wetenschappen


Krishnamurti * zei:

"J'adore la science"

Persoonlijk hou ik ook vrij sterk van wetenschappen, in het bijzonder van moderne fysica.

Anderzijds vind ik dat vele wetenschappers hun eigen vakgebied beschouwen als het enige wat er is. In de 21ste eeuw is het zo dat niets meer op zich kan blijven bestaan, en ook de wetenschappen ontsnappen hier niet aan.

De befaamde wetenschapper en Nobelprijswinnaar Wolfgang Pauli *, ook wel "het geweten van de fysica" genaamd, schreef in een van zijn brieven:

Onder de beoefenaars van de natuurwetenschap wordt het verlangen naar een grotere eenwording van ons wereldbeeld zeer versterkt door het feit dat wij nu wel natuurwetenschappen hebben, maar niet meer een alomvattend wetenschappelijk wereldbeeld.(1)

Er is momenteel grote behoefte aan een nieuw wereldbeeld. Hierin kunnen wetenschappers een heel belangrijke rol spelen, maar dan wel in samenwerking met andere mensen, waaronder mystici, psyscho-analytici, en zo meer.

De meeste grote wetenschappers - waaronder Isac Newton (2), Albert Einstein *, Wolgang Pauli *, Ervin Laszlo *, en andere - zijn hier altijd diep van bewust geweest.
De historicus Theodore Roszak schrijft:

Mijn kritiek op de wetenschap is niet zozeer kritiek op datgene wat de wetenschap omvat, maar op datgene wat buiten beschouwing wordt gelaten. (3)

De Jungiaanse psycho-analytica Eva Wertenslag schrijft:

Het reductionisme, dat wil zeggen de opvatting dat alles waarneembaar, toetsbaar en klassificeerbaar moet zijn, is nog altijd het uitgangspunt van de moderne wetenschapper. (4)


Wetenschappers zouden aan geloofwaardigheid winnen wanneer ze zouden toegeven dat ze nog tal van zaken niet weten, en zeker als het gaat om het verband tussen psyche en materie. Het lijkt mij dat de huidige positieve wetenschappen niet in staat zijn om tot een alomvattend wetenschappelijk wereldbeeld te komen, dit omdat een dergelijk wereldbeeld niet beperkt kan blijven tot de positieve wetenschappen.
En zelfs binnen de huidige positieve wetenschappen is het huidige wereldbeeld ontoereikend. Zo is het in de kwantumfysica overduidelijk dat het onderscheid tussen "object" (het waargenomene) en "subject" (de waarnemer) helemaal niet meer opgaat. Wanneer de fysica dit omomstotelijk aantoont, dan moet hier - vroeg of laat - gevolg aan gegeven wordt. De kwantumfysica zet gans de zo hoog geprezen objectiviteit - en daarmee de ganse huidige wetenschappen - op de helling.
Dit heeft tot gevolg dat een totaal nieuwe zienswijze op weten, wat veel ruimer is dan de hedendaagse positieve wetenschap, noodzakelijk is.

Een aantal onderzoekers hebben in dit verband al een behoorlijke weg afgelegd, waaronder Ervin Laszlo *, David Bohm *, Amit Goswami *, en andere.
Ervin Laszo begint zijn boek "Kosmische visie: Wetenschap en het Akasha-veld" * met:

Zin en betekenis vormen een belangrijke dimensie van wetenschap, ook al wordt deze vaak genegeerd. Wetenschap is niet alleen een verzameling van abstracte, gortdroge formules, maar een bron van inzicht in de aard van de dingen van deze wereld. Het is meer dan alleen maar waarnemen, meten, wegen en berekenen, want het is ook een speurtocht naar waarheid en kennis.

Het is noodzakelijk dat tal van - soms totaal verschillende - vakgebieden samenwerken. Dit komt er, maar er is nog wat tijd voor nodig.(5)



(1) Uit "De verborgen dimensie in het werk van Jung en Pauli" *.

(2) Van Newton * is bekend dat hij behoorlijk op de hoogte was van alchemie. Zie ook het artikel "Van Newton tot de Taliban" *

(3) Uit: "De verborgen dimensie in het werk van Jung en Pauli: begeleidend boek bij de vierdelige IKON documentaire-serie Passions of the Soul" *

(4) idem vorige

(5) Tijd nodig? Moeilijk. Laat het ons anders uitdrukken: geduld * nodig.






Printvriendelijk